MuziekNU

oPVaLLeND GoeD

Facebook Twitter Gplus RSS
magnify
Home CD/DVD Tip Club des Belugas – Swop
Ook daarom koop je bij Bol.com
Ook voor muziek ga je naar bol.com

Club des Belugas – Swop

Gepubliceerd op 1 mei 2008 in CD/DVD Tip, Recensies · Views: 4.539 ·

Club des Belugas - Swop

Club des Belugas – Swop


De muziek van Club des Belugas wordt geplaatst onder de noemer Nu-jazz, soms ook electro-jazz genoemd. Een stijl die zich kenmerkt door gebruik van elektronica, sampling, repeterende drumloops en prominente ‘drum and bass’. Het genre ligt dicht bij de zogenoemde lounge-muziek (zoals die van het Zweedse Koop).

In Europa is de muziek van Bugge Wesseltoft (New Conception of Jazz) en Nils Petter Molvær ermee verwant. Club des Belugas komt uit Duitsland en kent een kernbezetting met Maxim Illion (programming, keyboard en bas) en Kitty the Bill (programming en keyboard).

Op Swop spelen verder onder anderen mee anna.luca, Iain Mackenzie, Dean Bowman en Brenda Boykin (allen zang), Reiner Winterschladen (trompet) en Philip Schug (trombone). In 2002 produceerde Club des Belugas ‘Caviar at 3 a.m.’, hun debuut. In 2003 volgde ‘Minority Tunes’ en in 2006 ‘Apricoo Soul’.

Op Swop is de muziek gecomponeerd door Kitty the Bill met uitzondering van twee nummers, ‘Puttin’ on the Ritz’ (Irving Berlin, met de stem van Fred Astaire) en ‘It don’t mean a thing’ (Duke Ellington). De muziek kenmerkt zich door prominent aanwezige basklanken en repeterende drums in mediumtempo. Hierdoor ontstaat die kenmerkende relaxte sfeer die je ook hoort in bijvoorbeeld Motown- soul en Braziliaanse bossanovaritmes.

Club des Belugas gebruikt deze stijlen of gooit er een funky sausje over. Swop mag dan moderne jazz zijn, het swingt als vanouds. Duke Ellington en Louis Armstrong zijn minder ver verwijderd van deze muziek dan we misschien geneigd zijn te denken. Je waant je met Swop in een oude klassieke jazzclub maar met een modern behang op de muur [plato/MuziekNu.nl].

Club des Belugas – The road is lonesome

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0fsqtrLg2L8[/youtube]

Club des Belugas – Its a beautiful day

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0gJIqRlBUVM[/youtube]

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *