MuziekNU

oPVaLLeND GoeD

Facebook Twitter Gplus RSS
magnify
Home CD/DVD Tip Michael Jackson – Thriller + Bonus DVD (25 Anniversary Edition)
Ook daarom koop je bij Bol.com
Ook voor muziek ga je naar bol.com

Michael Jackson – Thriller + Bonus DVD (25 Anniversary Edition)

Gepubliceerd op 9 januari 2008 in CD/DVD Tip · Views: 3.497 ·

Michael Jackson - Thriller + Bonus DVD (25 Anniversary Edition)

Michael Jackson – Thriller + Bonus DVD (25 Anniversary Edition)


Wie heeft ‘m niet in huis? Michael Jackson’s Thriller. Eigenlijk zou het album Thriller niet eens worden uitgebracht. Michael Jackson wilde een album maken dat voorganger Off the Wall zou overtreffen, maar producer Quincy Jones zou genoegen hebben genomen met vier miljoen exemplaren, minder dan er van solodebuut Off the Wall waren verkocht. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. Een jubileum dus, met een rerelease van Thriller, The 25 Anniversary Edition met bonus DVD.

Het is echter een feestje met een zwart randje. Boze tongen beweren dat Wacko Jacko in de nasleep van de rechtszaken over beschuldigingen van kindermisbruik bijna bankroet is. En wat kun je als artiest dan beter doen dan een collector’s box maken waarbij oud materiaal wordt aangevuld met nieuwe remixen waaraan de toppers van nu meewerken?

Thriller is het bestverkochte album aller tijden, 104 miljoen verkochte albums. De invloed van de plaat is nog altijd merkbaar in muziek, mode en videoclips. Veel invloedrijke artiesten geven aan inspiratie te halen uit het originele geluid van Thriller. En wie herinnert zich niet de hoogwaterbroek, het witte handschoentje en het rode leren jasje? Het begrip videoclip kreeg na clips als Billie Jean, Beat it en met name die van de veertien minuten durende titelsong Thriller een geheel nieuwe invulling. De minifilms lieten geen statische muziekregistratie zien zoals daarvoor gebruikelijk was, maar waren echte verhaaltjes.

In Thriller spelen actrice Ola Ray en Michael een verliefd stelletje in de jaren vijftig. Michael zegt tegen Ola geen gewone jongen te zijn en verandert bij volle maan vervolgens in een weerwolf en zombie. Waarna het arme meisje door de engerds wordt belaagd en er een robotdans van de ondode mensen volgt. De 800.000 dollar kostende griezelclip, gefilmd door regisseur John Landis van An American Werewolf in Londen, deed behoorlijk wat stof opwaaien. Nooit eerder was er zoiets vertoond. MTV, het voorheen vrijwel blanke rockstation, draaide de korte film soms wel twee keer per uur. Hiermee bewees Jackson dat muziek beter verkoopt mét beeld.

De oude nummers hebben nog steeds de impact van toen. Kippenvel bij Wanna be startin’ somethin’, Beat it en Billie Jean. Sterke arrangementen en een strak, uniek geluid dat nooit meer is geëvenaard. Ook niet in 2008 door de superproducers en sterren van nu als Will.i.am, Kanye West, Akon en Fergie, die op de remixen eigenlijk niks toevoegen.

Michael Jackson is bezig met een comeback, een nieuw album inclusief optredens. Hij zou deze zomer al te zien zijn in de O2-Arena in Londen. Maar de grote vraag blijft: kan hij ooit nog het Thriller niveau evenaren? Hij heeft zijn eigen lat wel heel hoog gelegd [telegraaf/MuziekNu.nl].

Thriller is en blijft wat ons betreft een van de beste LP’s/CD’s ooit. Dus wat doen we, LP in de kast laten staan en deze opzetten en oude herinneringen ophalen? We lezen ze graag.

Michael Jackson – 25th Anniversary Thriller Teaser

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lfQhdBpCFCA[/youtube]

Michael Jackson – Billie Jean

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OR_ZB1O3f9U[/youtube]

Michael Jackson –

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HrPTDU40hO4[/youtube]

 

Een reactie

  1. Chenque

    Ooit de eerste plaat die ik van mijn zelf verdiende geld (met een krantenwijk lopen) heb gekocht voor mijn eerste vriendinnetje. O nostalgie! ‘http://chenque65.blogspot.com/’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *